Your Cart

Call us toll free: +1 789 2000

Free worldwide shipping on all orders over $50.00

kurkuma-polzi

11 Доказани Ползи за Здравето от приема на Куркума и Куркумин

Съдържание

1. Куркумата съдържа биоактивни съставки със силни здравословни свойства

Куркумата  е една от най-ефикасните билки в световен мащаб. Тя е традиционно лекарствено средство в китайската медицина и Аюрведа.

Високо реномирани изследвания показват нейните  ползи за вашето тяло и нервна система. в тази статия ще ви представя 11 доказани ползи от преима на куркума. 

Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и медицинска билка. През последните десетилетия науката започва да открива това, което индийците знаят от хиляди години - тя съдържа мощни съставки със силно лечебно действие. (1).

Тези съставки са куркуминоидите, като най-важна от тях е куркуминът.

Именно куркуминът е най-активната съставка в Куркумата. Той притежава  силно антибактериално действие и е доказан антиоксидант. Въпреки това, съдържанието на куркумина в куркумата не е достатъчно  високо. То е някъде около 3% от общото и тегло (средно между 2 и 7 %) (2).

При повечето  изследвания върху тази билка е използван екстракт от куркума, който съдържа повече куркумин в себе си, обикновено при дози от 1 грам дневно. Казано по друг начин,  много е трудно да се достигне до нужните за организма нива, използвайки куркумата като самостоятелна съставка в храната. Следователно, ако искаме да изпробваме пълния потенциал на билката, ние ще се нуждаем от суплемент, който съдържа достатъчно количество от куркумина.

За съжаление, куркуминът се усвоява много слабо от тялото. За неговото по-добро усвояване допринася черния пипер, който съдържа пиперин - съставка, която естествено увеличава абсорбацията на куркумина с 2 000% (3). Консумирани заедно, имат синергично действие.

С оглед на пълноценното усвояване на куркумина, суплементите, съдържащи куркума, трябва да включват в състава си и  пиперина, който увеличава действието на куркумина. Тъй като куркумата  е мастно разтворима, би било добре да се приема с храна, съдържаща мазнини.

В РЕЗЮМЕ

Куркумата съдържа куркумин, който е съставка с мощно антибактериално и антиоксидативно действие. Повечето изследвания са на базата на екстракти от куркума, съдържащи големи количества куркумин.

kurkuma-recepti

2. Куркуминът притежава естествено противовъзпалително действие

В Индия и Китай се използва куркума от хилядолетия, заради нейните качества да противодейства на възпаленията.

Противовъзпалителните свойства на организма  помагат на тялото да се бори с болестотворни бактерии и вируси, като същевременно имат отношение към възстановителните процеси. Възпалението е имунният отговор на организма по отношение на  дадена инфекция в тялото, причинена от бактерии, вируси, гъбички и др. Без противовъзпалителните сили на организма, различни патогени като бактериите, лесно ще вземат надмощие върху вашето тяло и биха могли да доведат до трайни негативни последствия за здравето.

Макар че краткотрайните възпаления са полезни, те могат да се превърнат в сериозен проблем, когато станат хронични и започнат да атакуват собственото ви тяло. Учените вече вярват, че хроничните ниски нива на възпалителни процеси играят голяма роля в почти всички болести, срещани в модерното общество. В това число се включват, сърдечно-съдовите болести, рак, метаболитен синдром, Алцхаймер и различни други дегенеративни състояния.  (4, 5, 6).

Респективно, всичко, което би помогнало срещу хроничните възпаления, има потенциална възможност да помогне в превенцията и дори лечението на тези болести. Куркуминът е със силно антивъзпалително действие. В действителност е толкова ефикасен, че е съпоставим с някои лекарства, но без техните странични действия. (7, 8, 9 ).

Той блокира NF-kB  молекула, която навлиза в ядрото на клетките,  и активира гени, отговорни за възпалителните процеси. За NF-kB се вярва, че е отговорна за много от хроничните заболявания. (10, 11).

В заключение, можем да кажем, че куркуминът се бори с възпаленията на клетъчно ниво. (12, 13, 14).

В РЕЗЮМЕ

Хроничните възпаления имат отношение за развитието на много от съвременните болести. Куркуминът може да потисне много молекули, за които е известно, че играят роля при възпалителните процеси.

3. Куркумата значително подобрява антиоксидантните способности на организма

Оксидативните щети, нанесени от  свободните радикали, са едни от предполагаемите механизми, отговорни за стареенето и редица други болести. Това включва свободни радикали, силно активни молекули със свободни електрони.

Свободните радикали имат свойството да реагират  активно с всяка важна органична материя, като мастни киселини, протеините или ДНК.

Основната причина, поради която антиоксидантите  са толкова полезни, е тяхната способност да се борят със свободните радикали. Куркуминът, със своето силно антиоксидантно действие, неутрализира свободните радикали благодарение на своята химична структура (1516).  

Като допълнение, куркуминът  засилва способността на вашите собствени антиоксидантни ензими (171819). По този начин активното вещество в куркумата изгражда двойна преграда срещу свободните радикали. Първо ги блокира директно,  после стимулира собственото тяло да повиши своята антиоксидантна защита.

В РЕЗЮМЕ

Куркуминът, със свойте силни антиоксидантни свойства, ограничава въздействието на свободните радикали, като същевременно повишава и стимулира вашата собствена ензимна антиоксидантна защита.

4. Куркуминът засилва невротрофичния фактор в мозъка, който е свързан с подобряване на мозъчната дейност и намаляване на риска от мозъчни заболявания

Преди време се е смятало, че невроните не са способни да се делят и мултиплицират след определена възраст в ранното детство. В наши дни знаем, че това обаче се случва.

Невроните са способни да формират нови връзки, но в определени зони в мозъка те също така могат да се делят и увеличават по брой. Един от основните двигатели на този процес е мозъчния невротрофичен фактор(BDNF), който е вид хормон на растежа, действащ в мозъка. (20).

Много често срещани мозъчни заболявания са свързвани с намаляването на този хормон, в това число и болестта на Алцхаймер. (21, 22).

Интересно, но куркуминът може да увеличава нивото на BDNF в мозъка. (23, 24).

В тази връзка, куркуминът има потенциала ефективно да забави и дори да обърне хода на много мозъчни заболявания и свързаните със старостта намалени мозъчни функции.(25).

Също така може да подобри паметта  което звучи логично вследствие на неговите способности да увеличава нивата на BDNF. Все пак са необходими повече такива изследвания с хора, за да потвърдят  това емпирично. (26).

В РЕЗЮМЕ

Куркуминът повишава нивата на BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори срещу дегенеративните процеси в мозъка.

5. Куркуминът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност по света.(27).

Има много изследвания в тази насока, разкриващи защо това се случва.

Не е изненадващо, че тези заболявания са много сложни и много фактори влияят върху тях. Куркумата може да обърне много етапи в прогреса на сърдечните заболявания. (28).

Според някои изследвания, основната полза от куркумата, що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания е, че тя подобрява функцията на ендотела, вътрешния слой (лигавицата) на кръвоносните съдове.

Известно е, че намалената  здравина на този слой е основен виновник за сърдечните болести, правейки неефективно регулирането на кръвното налягане от кръвоносните съдове (29).

 Едно изследване открива, че тя е ефективна като лекарството Аторвастатин (30, 31).

Като допълнение, куркумата намалява възпаленията и оксидацията, които играят голяма роля за сърдечните болести.

При едно изследване, на група случайно избрани 121 човека, преминаващи операция за байпас, е дадено плацебо, а на друга част от групата - 4 грама куркумин на ден  няколко дни преди и след операцията. Групата, приемаща куркума имала 65% по-малко риск от получаване сърдечен удар в болницата.(32).

Учени от Франция съобщават, че куркуминът може да предпазва артериите от запушване – ключовият фактор за сърдечни и мозъчни удари, като се бори срещу запушващия артериите холестерол. Куркумата намалява лошия холестерол – LDL  и общите нива на холестерола в кръвта. Нивата на триглицеридите също биха могли да бъдат редуцирани от приема на куркумин.

В РЕЗЮМЕ

Приемът на куркума като хранителна добавка оказва положително въздействие върху различни фактори, имащи роля в развитието на сърдечните заболявания. Тя подобрява функцията на кръвоносните съдове, има антивъзпалително и антиоксидативно действие, и намалява мастните натрупвания по артериите.

6. Куркумата дава надежда, че може да бъде използвана в превенция и лечение на Алцхаймер

Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест и основна причина за случаите на деменция.

За съжаление все още няма доказано успешно лечение на заболяването.

Следователно превенцията е от най-голямо значение в този случай. Може би има добри новини на хоризонта, защото куркумина показва, че може да подобрява някои увреждания в мозъка. (34).

Възпаленията и оксислението  играят основна роля в болестта на Алцхаймер, а както вече знаем, куркуминът има ползотворно влияние и върху двата  фактора.(35).

Като допълнение, ключова особеност при Алцхаймер е, че тя е изградена на протеинови  възли наречени иминоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът помага за изчистването на тези плаки (36).   Той би могъл да допринесе и за намаляване на оксидативното увреждане на невроните.

Дали куркуминът забавя и дори обръща процеса на развитие на Алцхаймер, на този етап  не е ясно и има нужда от още много изследвания.

В РЕЗЮМЕ

Куркуминът може да окаже благотворно въздействие при превенцията на болестта на Алцхаймер и други дегенеративни болести.

7. Хората с артрит реагират много добре на суплементи куркумин

Артритът е много често срещан проблем в западните страни.

Възпалението е основна характеристика на най-разпространените форми на артрит: остеоартрит (разрушаване на хрущяла, който покрива и омекотява ставните краища на костите), ревматоиден артрит (автоимунно заболяване, което засяга ставите) и подагра (натрупването на остри кристали на пикочната киселина, които разрушават ставите).

Във връзка с това, може да се предположи, че като мощно антивъзпалително средство, куркуминът помага на хората, страдащи от артрит, и то по безопасен начин, за разлика от други лекарства, адресиращи заболяването.

Няколко проучвания показват, че това е истина.

В проучване на хора с ревматоиден артрит, куркуминът се показва дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство. (37). Други изследвания показват подобрения в много от симптомите на хората страдащи от артрит (38, 39).

В РЕЗЮМЕ

Артритът е често срещано заболяване,  характеризиращо се с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът облекчава много от симптомите на артрита и в някои случаи е по-ефективен и от противовъзпалителните лекарствата.  

8. Изследвания показват, че Куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Куркуминът показва някои обещаващи резултати в лечението на депресията.

В контролиран опит 60 души с депресия са били разделени на три групи. Едната група приемала Прозак, другата група приемала един грам куркумин на таблетки, а третата приемала и двете. (40).

След 6 седмици групата, приемала куркумин имала подобни резултати както групата с Прозак, а групата, приемала и двете в комбинация, показала  най-добри резултати. (41).

Отнасяйки се до това малко изследване, куркуминът би могъл да действа и като антидепресант.

Депресията също се свързва и с намалени нива на невротрофичния фактор(BDNF) и свиване на хипокампуса, зона в мозъка свързана с запаметяването и ученето.

Куркумина засилва нивата на BDNF и силно предотвратява някои от тези промени (42).

Също така има някои доказателства, че куркуминът може да засили нивата на невротрансмисерите серотонин и допамин. (43, 44).

В РЕЗЮМЕ

Изследване с 60 души показва,че куркуминът е толкова ефективен при облекчаването на депресивни състояния колкото и други скъпи антидепресанти. 

9. Куркуминът може да забавя стареенето и да се бори с хроничните болести, свързани със старостта

Ако Куркумина може да предотвратява сърдечно-съдовите болести, Алцхаймер и други  заболявания, то очевидно неговите ползи са безспорни и при удължаването на живота.

Поради тази причина куркумата става много популярна като суплемент, имащ роля в  терапия срещу стареенето. (45).

Въпреки че оксидацията и възпалителните процеси са свързвани със стареенето, куркуминът влияе  позитивно на тези процеси и отива още по-далеч от това да бъде само превенция срещу болестите. (46).

В РЕЗЮМЕ

Вследствие на многобройните си ползи за здравето, като противовъзпалително, антибактериално и антиоксидантно средство, куркуминът извоюва своето място и в превенцията срещу редица болести като Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания, което би могло да доведе до увеличена продължителност на живота. 

10. Куркумата може да спомогне при лечението и превенцията на рак ?

Ракът е общо наименование на група заболявания, характеризиращи се с анормален и неконтролируем растеж на клетките с потенциал за навлизане в други части на тялото. При тези случаи, под влияние на редица фактори, имунната система не е в състояние да разпознава и отстранява изродените клетки.

Изследователи обясняват, че куркуминът има способността да влияе на процес, наречен апоптоза.(47) Това означава, че раковите клетки  се саморазрушават, когато средата, в която виреят, не е идеална за тях.  Механизмът, по който действа куркумата е доста сложен, защото се състои от  моментални молекулярни реакции. Учените доказват, че ако възпалението в организма намалява, ракът се подобрява. (48) Билката може да повлиява на растежа, развитието и разпространението на раковите клетки на молекулярно ниво (49) Резултати от лабораторни изследвания при животни показват, че активното вещество куркумин  допринася за редуциране на ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове в туморите) и по този начин способства   смъртта на раковите клетки. (50) (51)

Редица проучвания показват, че куркуминът също така забавя развитието на онкологичните заболявания, а в комбинация с конвенционалното лечение, включващо химиотерапия, радиация или хормонално-заместителна терапия, куркуминът засилва терапевтичния ефект от определени медикаменти, прави раковите клетки  по-чувствителни към лечението, като същевременно намалява страничните му ефекти и редуцира случаите на резистентност.. (52) (53) (54)

С оглед на гореизложеното, куркумата  намира своето място и в превенцията на раковите заболявания поради своите противовъзпалителни свойства.

Според експериментални проучвания , куркуминът проявява своите благоприятни за здравето способности спрямо 22 вида рак, включително рак на гърдата, рак на дебелото черво, на простата и рак на белия дроб. Все още се спори около дозата, която трябва да бъде приемана в тези случаи.

Въпреки всичко, на този етап липсват достатъчно научни изследвания, които със сигурност да потвърдят благоприятния ефект на куркумина върху този тип заболявания. Поради тази причина, съставката остава спомагателно средство и не е възможно да се разчита само на нея ,освен това консултацията с медицинско лице е задължителна при този тип животозастрашаващи болести. Не бива да забравяме, че съществуват утвърдени медицински методи за лечение с доказани ползи.

В РЕЗЮМЕ

Куркуминът води до множество промени на молекулно ниво, които могат да помогнат при лечението на онкологични заболявания и тяхното предотвратяване. Все пак, съставката не е панацея и самостоятелното й използване не е добра стратегия за справяне с толкова сериозни болести, изискващи комплексен подход. Въпреки това, резултатите от международните проучвания, макар и недостатъчни, са обещаващи и може би един ден куркумата ще бъде използвана заедно с конвенционалното лечение на  раковите заболявания.  

11. Куркума за отслабване

За да бъде действително ефективна куркумата, трябва да се използва като част от тренировъчна програма, включваща упражнение и балансирано хранене. Все пак нейните ползи в борбата с излишните килограми не бива да бъдат пренебрегвани.

Съдържащите се в куркумата  полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформация.

Чрез куркума е възможно да се контролират нивата на холестерола и кръвната захар.  Успешен вариант при отслабването с куркума биха могли да бъдат рецептите с канела  и джинджифил – при тях се подчертава овладяването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори тип, тъй като куркумата помага клетките да  абсорбират глюкозата в организма.

Подобно на много заболявания, затлъстяването се характеризира с усилени възпалителни процеси в организма. Активната съставка на куркумата, доказано модулира голямо разнообразие от клетъчни функции, за да редуцира вредните възпалителни процеси.

Освен това, съществуват данни, че куркуминът способства мазнините да станат по-разтворими, което улеснява тяхното усвояване.

Проблем, който се наблюдава при използването на куркума е, че тя съдържа средно между 2 и 7% активно вещество куркумин. В този случай хранителни добавки с куркумин са на разположение. Те  съдържат значително по-високи концентрации (над 10 пъти тези на подправката).

В РЕЗЮМЕ

Единствено увеличаването и независимият прием на куркума не е ефективен начин за борба с натрупаните килограми, но може значително да облекчи някои симптоми, свързани с нежеланите килограми. 

>>> В заключение:

Няма друга подправка (билка) , която да е толкова подробно  изследвана и в САЩ и по целия свят, и която да съдържа в себе си толкова богат здравословен потенциал.

Куркумата, и по-специално най-активната й  съставка куркумин, притежават много научнодоказани ползи за здравето, в това число превенция от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и дори онкологични заболявания. Той е и мощен антиоксидант със силен противовъзпалителен ефект, също така подобрява симптомите на артрит и депресия.

Ако търсите продукт  с такова действие, трябва да намерите такъв съдържащ BioPerine (търговската марка на пиперина), съставката, която ще увеличи абсорбацията на куркумина. Без тази съставка, по-голямата част от куркумина просто ще премине неактивно през вашата храносмилателна система и без да достави нужния ефект.

Използвани източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Free Worldwide shipping

On all orders above $50

Easy 30 days returns

30 days money back guarantee

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa